Повишаване на правата на туристическите потребители

by on Dec.14, 2011, under Пътуване

туризмЕвропейското гражданско сдружение за авиационни права се събра на конференция по-рано този месец, с главна цел да обсъди някои законодателни промени, които да повишат правата на клиента и да защитят неговите интереси.

Във време, в което продължаващата икономическа криза принуди много малки авиопревозвачи да прекратят съществуването си, факт, който колкото и да е тъжен за самите компании, не гарантира възвръщането на средствата на клиентите им, които са закупили самолетни билети непосредствено преди фалита на фирмите.

По принцип, независимо, дали правите хотелски резервации или такива за полет в чужбина, първоначалният депозит, който трябва да внесете е 10% от крайната сума, пълния брой трябва да бъде внесен приблизително 8 седмици преди датата на отпътуване. В противен случай, повечето хотели запазват правото си да искат парите от вас, в случай, че стаята не може веднага да бъде дадена на друг клиент. Особено фрапиращи са случаите, в които те разполагат с номера на кредитната ви карта, ако сте платили с такава, защото могат директно да накарат банката да им доплати остатъка, без даже и да разберете, че е имало движение по сметката ви.

Скорощният конфликт между Bulgaria Air и Алма Тур е показателен за случаи, в които туристите вече са заминали на почивка, но поради вътрешнофирмени конфликти, не могат да се приберат обратно в родината си.

Очаква се новопредприетите мерки да влязат в сила от началото на следващата година. За да бъдете сигурни, че вашият туроператор е част от лицензираната мрежа АТОЛ, която се грижи за правата на туристическия потребител, проверете нейния уебсайт или директно отидете до офиса и се позаинтересувайте. При плащане с кредитна карта или Visa знайте, че ако сте платили поотделно за услугите, само за някои от тях ще имате право на компенсация, т.е. ако самолетната компания, с която летите, е част от мрежата, ще имате право на компенсация, но ако хотелът не е, няма да си получите парите обратно. В такива случаи, по-добре е да ползвате т.нар. пакетни услуги. Винаги четете и дребния шрифт под туристическата си застраховка.

:, , , , , , , ,

Comments are closed.